OCC Forum

標題: 2017年度小天使聖誕嘉年華暨AGM週年大會 [打印本頁]

作者: 卓文爸爸    時間: 2017-9-20 14:06
標題: 2017年度小天使聖誕嘉年華暨AGM週年大會
多得內委會努力羅致,2017年度小天使聖誕嘉年華暨AGM週年大會,可望繼續在灣仔灣景國際酒店Harbourview舉行,一如往年,我地可狂歡慶祝聖誕佳節及品嘗豐富自助晚餐,由4:00pm一直玩到11:00pm,酒店今年預給了兩個日子(24號及26號)供本會選擇,時間都跟往年一樣AGM週年大會將在4:30開始,約6:00pm完成。自助晚餐隨週年大會後開始。

誠邀所有天使家庭預定日子,與我們共渡佳節,但畢竟座位有限,有關每家庭可享人數及聚餐費用,有待公佈,現請每一家天使家庭先投票選擇日期,並示意出席人數:
1)24號 平安夜
2)26號 Boxing Day

作者: Joson_testing    時間: 2017-9-20 14:47
24號

詠寧 10位
君君 5位1B
趣怡 7位
卓文 6位
伽盈 5位
嘉嘉 4位
廷而 2-4位
穎怡 3位
珀慧 6位
嵐嵐 7位
Hoson 5位
嶸昆 3大1細
天嵐 2位
兆聰 3位
敬熹 4位
主席、嘉賓及工作人員 16位

經大家商議,部分家庭都支持統一收費而又冇其他家庭反對,暫定不分家庭成員及親朋好友,統一收費!

1)現正式公佈每家庭不限報名人數,我㦝請未報名而有打算報名嘅天使家庭為免向隅,盡快報名,額滿即止!

2)由於我地已公開接受報名一段時間了,但仍未達最低人數,現呼籲大家今日起可邀請親朋好友一起參加,不限名額,但先報先得,按目前已報人數,餘額尚有10位,滿額就截止!

公佈喜訊!多謝峻僑媽媽嘅慷慨解囊,贊助我地2017年度小天使聖誕嘉年華,經內委會連月來嘅籌劃,努力爭取塲地、美食及物識贊助,我地終於成團了!

今年食物比去年都加左碼,更豐富,更足量,更破天荒首次在平安夜舉行,但價格比閒時週末價還要低,希望大家能盡慶而歸!

綜合各方贊助及計算成本後,現正式公佈,今年「小天使聖誕嘉年華」費用為$250@,大小同價,4歲以下免費,地點鐵定為:灣仔灣景酒店2/F 宴會廳。
作者: 阿就    時間: 2017-9-20 15:15
詠寧5位:首選24/12(第二朝唔駛返工嘛!), 次選26/12
作者: RosaChueh    時間: 2017-9-20 15:36
兩天都得

作者: occadmin    時間: 2017-9-20 15:50
RosaChueh 發表於 2017-9-20 15:36
兩天都得

幾多位?
作者: Anitally    時間: 2017-9-20 16:15
兩日都OK
趣怡家 4位
首選 24

作者: 卓文爸爸    時間: 2017-9-20 20:58
卓文家選24號 6位
作者: Awing    時間: 2017-9-20 21:08
未知呢!
作者: occadmin    時間: 2017-9-20 21:13
可惜....
大家盡量就一就啦!
唯有聖誕最齊人...

好需要你地支持!
作者: KAKAMA    時間: 2017-9-20 21:21
羅嘉嘉X4(24、26都得)
作者: Awing    時間: 2017-9-20 21:38
Awing 發表於 2017-9-20 21:08
未知呢!

可能要去旅行
作者: 德仔sir    時間: 2017-9-20 22:13
卓文爸爸 @ 20 September 2017 at 14:06
多得內委會努力羅致,2017年度小天使聖誕嘉年華暨AGM週年大會,可望繼續在灣仔灣景國際酒店Harbourview舉行,一如往年,我地可狂歡慶祝聖誕佳節及品嘗豐富自助晚餐,由4:00pm一直玩到...
我就緊係一位,兩晚都可以,當然24晩氣氛會好一D。
作者: 天使大王BaBaBa    時間: 2017-9-20 22:13
未知會否在港
作者: 德仔sir    時間: 2017-9-21 04:02
卓文爸爸 @ 20 September 2017 at 14:06
多得內委會努力羅致,2017年度小天使聖誕嘉年華暨AGM週年大會,可望繼續在灣仔灣景國際酒店Harbourview舉行,一如往年,我地可狂歡慶祝聖誕佳節及品嘗豐富自助晚餐,由4:00pm一直玩到...
天使家庭一定要團結,盡量抽空全家出席,聖誕聚餐是一年相對最齊人的活動,仲有周年大會,大家都希望知道今年我們做成點及來年的計劃。
我仍會扮聖誕老公公攪下氣氛,冇你地支持這位聖誕老人就冇心機了!
作者: Winniefong    時間: 2017-9-21 12:08
區穎怡24號3位
作者: 占美    時間: 2017-9-22 12:53
嵐嵐家24號
4-5位
作者: HOSONFAMILY    時間: 2017-9-22 14:58
HosonFamily 5位 2日都可以,謝謝
作者: occadmin    時間: 2017-9-22 17:12
由於絕大部份家庭也屬意24號, 已預留24號了!

作者: 占美    時間: 2017-9-26 12:41
occadmin 發表於 2017-9-22 17:12
由於絕大部份家庭也屬意24號, 已預留24號了!

辛苦了!為了我們!為左答謝你,我們一家會將歡樂帶給你^^"
作者: occadmin    時間: 2017-9-29 18:00
咁你地幾多人黎呀?
嵐嵐屬於5歲以下小朋友,我地包,不計錢
作者: occadmin    時間: 2017-10-9 09:12
乘機再呼籲一下,希望大家多多支持一年一度嘅小天使聖誕嘉年華,因為若果十一月尾之前,唔夠100人,就唔可以係Harbourview度包塲了....又或者每人要比多$50了
作者: occadmin    時間: 2017-10-9 09:14
1)明白聖誕節前後大家都好多活動,學校活動、中心活動,我地唔能夠同佢地爭,而且絕大部分都要返工,先唯有揀紅日,今年喜幸可揀24或26,但其實並冇任何附加費

2)聖誕節大時大節,出街食飯又貴又多人,我地就係知道天使家庭都有呢d問題,所以好想為大家係呢d日子也可以狂歡,我地做左好多嘢先可以爭取到咁平

3)現在爭取的價格,已經係慈善價,再加上我地個會也有墊底,酒店自助餐始終有價,就算改早幾日或者改後一星期,也冇可能平到一、二百

4)至於點解一定要揀酒店,其實唔係要威,而係大時大節搵塲地其實好艱難,Harbourview係多年來絶無僅有好支持我地嘅機構,我地又要搞週年大會,要一個咁大嘅塲,包所有設施,仲要四點到十點,其實自己租塲都要幾千蚊,未包飲未包食

5)作為一個認可慈善團體,一年一度週年大會一定要搞,聖誕已經係最齊人,希望用豐富節目作招徠,又有得食又有得玩,若果單搞週年大會,唔敢想像有冇卅人

6)除左自助餐,其實每年嘅禮物、佈置及遊戲也要花好多時間、資源、人力及物力

我地其實已經好盡力,協調各樣嘢,畢竟HKASF成立至今收入不多,又冇資格申請任何funding ,就連今年聖誕嘉年華又搵唔到贊助,我地只好盡力而為,由大家的反應來決定,應唔應該繼續搞!
作者: occadmin    時間: 2017-10-9 09:15
其實正價成本超過$500@
我地因應天使家庭人數商議緊收$250-$300@

此外,一如既往,仍然努力緊搵sponsors ,但可惜至今仍未有著落

但若果唔夠100人,Harbourview 就要加loading才可以包塲,變相每人要加$50了

不過,我早前已應承大家,收費絕對唔會貴過$300一位,所以若最終唔夠人,唯有從頭做過,再搵過第二個地方
作者: occadmin    時間: 2017-10-9 09:17
若果部分家庭都支持統一收費而又冇其他家庭反對,暫定係咁!

1)現正式公佈每家庭不限報名人數,我㦝請未報名而有打算報名嘅天使家庭為免向隅,盡快報名,額滿即止!

2)由於我地已公開接受報名一段時間了,但仍未達最低人數,現呼籲大家今日起可邀請親朋好友一起參加,不限名額,但先報先得,按目前已報人數,餘額尚有24位,滿額就截止!

希望好快可成團!
作者: occadmin    時間: 2017-10-9 09:20
峻僑媽意見

其實我有小小見意想提出,希望大家唔好介意,我們個會本身會員唔多,如果個會唔夠錢,暫時又未揾到sponsors ,咁可唔可以轉個細小小的場地,因為天使家庭的資助係好,但個會要再資助埋親友會唔會吃力呢?
因為我們每個天使家庭人數不一,咁可唔可以資助每個家庭上限人數呢?唔駛個會補貼咁多、咁吃力?
我只係希望內閣的人員唔好咁辛苦!
作者: occadmin    時間: 2017-10-9 09:21
Hoson媽的回應

我某些客人都常有捐款。其中有一個客人都試過捐5千蚊sponsor 我們。平時天使活動,如果受外人玩時,佢地都有留意。其實我未問。都係等天使家屬成員,等大家報晒先。我係後援
作者: occadmin    時間: 2017-10-9 09:22
伽盈媽的回應

設上限也是對的。
伽盈4位加至5位,thanks!
作者: occadmin    時間: 2017-10-9 09:22
廷而媽的回應

我係邊到食,食咩,禮物也沒所謂,只在乎一齊歡渡一晚
作者: occadmin    時間: 2017-10-9 09:23
多謝峻僑媽意見

場地方面,確實難搵,若果有人可以幫忙串連我地就更加卻之不恭!

但要開週年大會,聖誕節,要紅日,天使又需要大d地方,要夠一百人,問左好多間都唔得...其實內委會,早於7月已傾呢個議題,已經努力左好幾個月...明白未能完善令各人也滿意,但我地會盡力去做到最好!

我地歡迎多d意見,集思廣益,才有進步
作者: occadmin    時間: 2017-10-9 09:24

其實塲地要卜係有,不過段鐘計,過百人嘅塲地要幾百蚊個鐘,但要諗埋食!
中餐、西餐定到會?Pizza定麥當勞...
仲有配套措施,招呼及清潔安排等問題

我地欠缺人手,沒有太多時間去搜尋合適地點及逐一格價,此外,仲要籌備好多誤樂環節、禮物、佈置等...
還有週年大會的會務報告、財務報表等工作...請包容內委會成員已刻盡己任,大家還要返工及照顧天使家庭。

搵Harbourview解決了地方及食嘅問題實情非得已,只是煩少様減輕內委會嘅工作量;明白Harbourview亦非最佳地方,多月來內委會成員已四搜尋其他地方,但平衡地點及價錢等問題,Harbourview至今仍是較為化算之選,我呼籲大家,若果有時間協作、串連及提供資訊,歡迎幫手!

至於價錢問題,Harbourview offer的平安夜自助晚餐價錢,其實比起閒日還要低,所以不存在日子問題,正如Joe說,揀平安夜係知道天使家庭大時大節出外晚餐又貴又多人嘅不便,所以先想約埋一齊玩。但大家若然唔想食自助餐,可選擇中餐,相對平一點,就好像兩週年聚餐一樣。

明白大家擔心使費,我地今年確實少左sponsorship ,感激峻僑媽昨晚的窩心來電,雖然自己一家去唔到,仍處處為我們著想,更樂意帶頭捐款支持我地今年小天使聖誕嘉年華,Joe 同我也大為感動,很高興見到大家嘅支持及關懷!

我地亦會聽從意見,减少禮物、佈置等開支,盡可能善用資源,量入為出!同意廷而媽嘅講法,至在一家人開開心心聚下,玩咩食咩其實有咩所謂!
作者: occadmin    時間: 2017-10-9 09:24
收到家長意見話WhatsApp 經常被洗版,好多時唔知發生咩事,有見及此,HKASF突設立 OCC Forum HKASF專區,我地鼓勵大家多加使用之餘,亦會把所有有用嘅日誌及活動細節也會全部post 到forum,方便大家隨時翻閱。

明白OCC Forum 現階段仍有好多改善地方,但會不斷改進之餘,希望令大家多個選擇及使用平台,改善因WhatsApp 洗版而令天使家庭不知情的情況。

Whatsapp、Website、Facebook 及OCC Forum 會同步更新

作者: occadmin    時間: 2017-10-9 09:31
同意伽盈媽及大家嘅講法,每家庭上限設為10位
作者: heiheima    時間: 2017-10-9 12:53
作者: Anitally    時間: 2017-10-9 14:07
趣怡family  7位
作者: occadmin    時間: 2017-10-15 17:49
公佈喜訊!多謝峻僑媽媽嘅慷慨解囊,贊助我地2017年度小天使聖誕嘉年華,經內委會連月來嘅籌劃,努力爭取塲地、美食及物識贊助,我地終於成團了!

綜合各方贊助及計算成本後,現正式公佈,今年「小天使聖誕嘉年華」費用為$250@,大小同價,4歲以下免費,地點鐵定為:灣仔灣景酒店2/F 宴會廳。
作者: occadmin    時間: 2017-10-15 19:52
今年食物比去年都加左碼,更豐富,更足量,更破天荒首次在平安夜舉行,但價格比閒時週末價還要低,希望大家能盡慶而歸!

歡迎光臨 OCC Forum (https://oneclickcarehk.com/forum/) Powered by Discuz! X3.3